Bij mens en dier komen veel afwijkingen en aandoeningen voor waarvan een deel erfelijk bepaald is. Een aanzienlijk hoeveelheid hiervan zijn erfelijke oog-of skeletafwijkingen.
Vererving wordt onderscheiden in enkelvoudig of meervoudig.
Bij enkelvoudige vererving speelt 1 erffactor speelt een rol bij overbrenging, hierbij ofwel een enkelvoudig dominante factor (dominerend) ofwel enkelvoudig recessieve (factor komt pas tot uiting als hij niet onderdrukt wordt), ofwel enkelvoudig verdekte vererving (ingewikkelde wijze van vererven: 1 dominante of recessieve factor maar door andere factoren onderdrukt). Ziekte komt niet of sterk afgezwakt te voorschijn. Een voorbeeld hiervan is PRA.
Meervoudige of polygene overerving : meerdere factoren spelen een rol en ook zeer belangrijk zijn de uitwendige omstandigheden of het milieu. Heupdysplasie is hiervan een voorbeeld.
Ook bij de Drentsche Patrijshonden komen erfelijke aandoeningen voor.
Onze vereniging probeert de fokkers te informeren aangaande deze ziekten zonder daarom, op voorhand, honden uit te sluiten voor de fok. Met bewezen lijders fokken is vragen om problemen; dragers kunnen in combinatie met vrije honden wel een belangrijke bijdrage geven aan de zo belangrijke genen diversiteit.
Het is aartsmoeilijk een evenwicht te vinden bij het streven naar mooie, rastypische Drenten met een goed karakter, met voldoende jachtpassie, niet te dicht op lijn, maar ook zo gezond mogelijk, met zo min mogelijk afwijkingen.
In de eerste plaats is een Drent een jachthond en dit moet hij ook blijven anders is men met een ander ras bezig. Men ziet tegenwoordig hele prachtige exemplaren rondlopen, mooie forse met prachtige beharing, maar waarvan men op voorhand kan voorspellen dat die zich in een bietenveld of in een hardnekkige begroeiing helemaal niet thuis zullen voelen. Langs de andere kant ziet men ook Drenten die prachtige bewegingen hebben in het veld en heel goed jagen maar, te groot, te klein of slecht van karakter uitvallen. Beide voorbeelden zijn dus te extreem en moeten naar elkaar toe groeien. Samen met zo min mogelijk afwijkingen een hele taak voor de fokkers maar van essentieel belang voor het voortbestaan van het ras.
Bij de Drent komen voornamelijk PRA (progressieve retina atrofie), de botontwikkelingsziekte heupdysplasie (HD) en ook epilepsie voor. Hieronder worden deze wat nader beschreven, zonder de intentie te hebben, een medische encyclopedie te vormen. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor meer informatie!