Waarom kies je een drent?

 

Bedenk waar je aan begint eer je een hond koopt: zoiets doe je niet voor één seizoen maar wel voor enkele jaren (10 tot 15j)

 

Een Drent is een staande jachthond, heeft veel energie en vraagt dus wel wat beweging. Geef je hem de nodige ruimte om zich uit te leven, dan wordt het een zeer fijne hond, ook in huis. Het is een hond die graag in jouw buurt is en houdt van een stevige knuffel. De meeste drenten worden er niet zo gelukkig van als je hem permanent in een buitenkennel steekt.

Het is een slimme hond die jou soms wel eens te grazen neemt en door zijn verleidelijke blik kan hij jou om zijn vinger draaien.

Zoals alle (jonge) honden durft hij wel eens helpen bij de aanleg van de tuin of bij het opruimen in huis…

Vergeet niet dat hij wel een “leider” nodig heeft! Bij de opvoeding is "force majeur" uit den boze, een Drent heeft een zachte maar duidelijke hand nodig. En die opvoeding duurt wel een paar jaar, sommige drenten blijven ondeugend tot ze bejaard zijn, een van de meest geliefde kenmerken van dit ras!

Heb geduld en denk dat hij aan zijn omgeving en “baasjes” moet wennen en ze leren kennen!  Als je hem goed opvoedt heb je een lieve aangename hond die jou meermaals per dag doet glimlachen.

Eenmaal een Drent….altijd een Drent!

 

 

Bij de aankoop van een pup:

a.  neem contact op met onze vereniging.

b. indien je rechtstreeks bij de fokker gaat:vraag naar de stamboomgegevens,naar de DNA-test (verplicht voordat men fokt) van de ouderdieren, naar het LOSH-fokattest (verplicht voordat men fokt voor honden geboren vanaf 1 januari 2008) en naar de attesten van HD en PRA en naar de resultaten van wedstrijden en schoonheidskeuringen.

c. kijk of de pups goed verzorgd zijn, goed gesocialiseerd zijn en over de nodige inentingen, het Europees paspoort en een chip, goedgekeurd door K.M.S.H. (zullen) beschikken.

d. Spreek de prijs af met de fokker

e. Maak duidelijke afspraken dat je met eventuele problemen steeds weer bij de fokker terecht kan (zowel qua gezondheid als qua opvoeding); lukt dit niet, dan kan je steeds terecht bij de B.V.D.P.

f. vraag raad i.v.m. de opvoeding, eten, opleiding…. van je hond

 

Nog enkele wenken voor de toekomst:

 

Vooraleer je besluit jouw hond te laten castreren of steriliseren, denk eraan dat je de hond voor de rest van zijn leven beperkt. Hij kan nooit meer deelnemen aan shows, wedstrijden…. Ook bij een eventuele overplaatsing maakt de hond minder kansen.

Uit ondervinding weten we dat sommige dierenartsen zeer snel willen overgaan tot castratie of sterilisatie zonder dat dit daarom noodzakelijk is. Vaak wordt als argument aangehaald “..dat hij of zij dan rustiger is..” wat natuurlijk onzin is, een pup of jonge hond moet kunnen jonge hond zijn en de kans krijgen  alles te  ontdekken!

 

Onthoud: een teefje is ongeveer om de 6 maand loops; dit duurt +/- 21 dagen. Als er geen reu in huis is, is dit zeker geen onoverkomelijk probleem en zelfs met een reu erbij: hou ze tijdelijk gescheiden, elk afzonderlijk buiten laten… en de 3 weken zijn zo weer voorbij.

 

• Volg met je hond minimum een puppycursus zodat hij veel onder ander honden komt. Dit is zeer belangrijk voor de verdere socialisatie van de hond.

Vanaf de leeftijd van 6 maand kan je naar de jachttraining komen.

• Leer hem vanaf de puppyleeftijd alles apporteren (zonder druk) en de eenvoudige oefeningen zoals zit, lig …

• Neem hem zoveel mogelijk overal naartoe zodat hij veel nieuwe indrukken kan opdoen.

• Moet hij alleen thuis blijven, wat goed kan, laat hem in zijn plooikenneltje (bench) en geef hem “iets” bij zich als afleiding. Geef een koekje of… als beloning als hij in de kennel gaat en zeg steeds het zelfde vb: ik kom terug, flink zijn…. Een hond reageert op klanken en heeft geen besef van tijd!

 

Gebruik zeker NOOIT zijn kenneltje (bench) als STRAF.

 

• Kinderen en honden mogen nooit alleen samen zijn, een kind doet dingen onbewust en een hond kan eveneens onbewust reageren en zo komen problemen!!!

• Kind en hond moeten geleerd worden respect voor elkaar te hebben.

• Speeltjes van de hond worden niet gebruikt als speelgoed voor de kinderen en omgekeerd.

• Respecteer de rustmomenten en rustplaats van je hondje; soms is het voor hem “genoeg” geweest en wenst hij dat men hem rust gunt!  Hou steeds in je gedachten dat een jong hondje als een klein kindje is.

• De kinderen  mogen niet in de bench of slaapmand van de hond gaan liggen, dat is de “ruimte” van de hond,dat is van hem of haar en hij zal die opeisen!

• Voorkom dat je hond in de fout gaat, dus bedenk eerst de situatie.

• Wees consequent, wat hij vandaag mag of niet mag, is morgen en …altijd zo.

• Alle gezinsleden moeten dezelfde bevelen geven en hetzelfde vragen en verlangen van de hond.

 

Heb je nog vragen, aarzel niet contact te nemen met de vereniging, we trachten jullie te helpen.