vzw J.A.C.  ORION

Jachthonden africhtingsclub voor alle jachthonden van groep 7 en 8:  voorstaande honden, retrievers, spaniels en waterhonden.
Wij geven jachthondenopleiding, veldwedstrijden en jachthondenproeven.
Er wordt aangeraden vooraf met de pup de basisgehoorzaamheid te volgen in een plaatselijke  hondenschool.

Op 10 december 2004 kwamen 5 jachthondenliefhebbers – allen eigenaars van Drentsche Patrijshonden – samen ten huize Ferket-Naudts in Hillegem nabij Zottegem om een nieuwe jachthondenvereniging op te richten.

Reden hiertoe was:
1. Binnen de Belgische Vereniging van Drentsche Patrijshonden zagen zij geen kans om officiële wedstrijden te organiseren daar deze vereniging nog steeds geen definitieve erkenning kreeg bij de KKUSH.
2. Naar onze africhtingscursus kwamen steeds meer liefhebbers van andere jachthondenrassen.
We besloten een africhtingsclub op te richten onder Sectie 2 (fok en gebruik van jachthonden) van de Koninklijke Kynologische Unie St. Hubertus (KKUSH) met als naam J.A.C ORION.
Ondertussen is J.A.C.Orion uitgegroeid tot één van de grootste jachthondenclubs in Vlaanderen en kreeg de Bel. Vereniging van Drentsche Patrijshonden in april 2014 het definitieve KKUSH nummer.

Orion is de jager uit de Griekse mythologie en staat voor “jager met uitzonderlijke kracht en schoonheid”.

J.A.C. ORION stelt zich tot doel :
– iedere jachthondenbezitter, ook de niet-jager, de kans geven om op een aangename manier de natuurlijke aanleg van zijn jachthond te activeren .
– bevordering van de weidelijkheid ter jacht door het in stand houden en het proberen verbeteren van de specifieke jachthonden rassen .
– stimulering van het gebruik ervan door ervaren mensen die hondenwerk verstaan en waarderen.

Hoe proberen we dit doel te bereiken:
– Het geven van info in verband met jachthonden en hun specifiek gebruik
– Het organiseren van trainingen en wedstrijden:

a) Jachthondenproeven en praktijkgerichte apporteerproeven (voor honden uit groep 7 en 8): dit zijn kunstmatige, op de jachtpraktijk gebaseerde proeven (PAP) , waarbij de bruikbaarheid van de hond NA het schot getest wordt.
b) Veldwedstrijden voor continentale staande honden: dit zijn wedstrijden waarop jachthonden in het vrije veld, jagende VOOR of NA het schot op levend of pas geschoten wild, beoordeeld worden naarmate zij effectief, op raseigen wijze en in samenwerking met hun voorjager werken.
c) Cursus na het schot in Heurne (met dank aan de Stad Oudenaarde), Ardooie en Westhoek.

Dankzij J.A.C.Orion werd binnen sectie 2B een onderscheid gemaakt tussen continentaal I en II honden en mag men nu ook veldwedstrijden voor de  jeugd organiseren.