Wat te doen als je wil fokken ?

 

Als eigenaar van een teefje wil je misschien wel eens een nestje fokken of misschien wil je jouw reu wel aanbieden als dekreu.

Uiteraard is dit geen beslissing die je zomaar neemt ; je moet op voorhand alles goed overwegen en in orde zijn met verschillende zaken vooraleer je eraan begint.

We willen je niet ontmoedigen maar fokken kost geld en houdt altijd een risico in.

 

Wat ben je verplicht:

. Vóór de dekking moeten de honden van een Belgische eigenaar ingeschreven zijn in het LOSH.

Dus: als je een reu / teef hebt met een Nederlands stamboomnummer (NHSB) moet je, als je woonachtig bent in België,  je hond laten inschrijven in het LOSH ( Belgische stamboom).

Dit regel je ook via de KMSH. www.kmsh.be

. Vóór het invullen van de dek-en geboorteaangifte  moet het DNA van de teef en de reu gekend zijn.Op de website www.kmsh.bekan je hiervoor de nodige documenten vinden. Je doet een aanvraag, krijgt de rekening en na betaling wordt jou een afnamekit toegestuurd. Jouw dierenarts neemt dan een staal en dit moet onmiddellijk verzonden worden. Alle inlichtingen zitten bij de afnamekit.

. Leeftijd: Jouw teef moet minstens 15 maand zijn en maximum 10 jaar; de reu moet minstens 1 jaar zijn. Bij de reu is er geen maximumleeftijd van toepassing.

.Honden geboren vanaf 01.01.2008 moeten verplicht een LOSH-fokattest hebben. Hiervoor kan men naar een van de speciale fokdagen gaan, ingericht door de KMSH ( zie ook hun website) of naar een show. Je moet minstens een goed krijgen. De hond moet minstens 9 maand oud zijn voordat je kan deelnemen. Vergeet zeker het Europees paspoort van de hond niet.

Ook op onze clubmatch( rasspeciale) kan zo’n attest kunnen uitgereikt worden. ( vanaf 2015)

 

Wat raadt de vereniging aan:

Kies een reu die nog niet teveel nakomelingen heeft ( max. 40). Ook het inteeltcoëfficiënt kan berekend worden. (
Wil je eenzelfde combinatie herhalen, wacht tot na de nestkeuring.

 

a. uiterlijk

. De hond moet minstens 1 xZG in middenklas of hoger  gehaald hebben op de Belgische of Nederlandse clubmatch of moet  minstens 2 x ZG in middenklas of hoger gehaald hebben op een andere show waar hij gekeurd werd door 2 verschillende Belgische of Nederlandse raskeurmeesters.

b. werkeigenschappen

.  De hond moet een TAN met succes afgelegd hebben (test natuurlijke aanleg) of een kwalificatie behaald hebben op een veldwedstrijd in België of Nederland of een officieel africhtingsbrevet behaald hebben op de jachthondenproeven.

 

c. gezondheid

. We opteren ervoor dat de teef niet jonger is dan 2 jaar vooraleer ze gedekt wordt (vanaf 3de loopsheid).

. Aangezien er toch enig risico is op heupdysplasie en PRA raden wij toekomstige fokkers aan om zowel de reu als de teef te laten testen op HD en PRA.

Niet alle dierenartsen zijn hiervoor erkend. Vraag info aan uw dierenarts hieromtrent.

De foto’s van de heupen worden door de dierenarts opgestuurd naar de erkende diensten . Na ontvangst krijg je een factuur, na betaling worden de foto’s voorgelegd aan de Commissie en krijg je een beoordeling toegestuurd. Let op : foto’s moeten, in jouw eigen voordeel, zo duidelijk mogelijk zijn, anders worden ze geweigerd. Kies dus een dierenarts die ervaring heeft met het nemen van HD foto’s.

Heeft de hond A of B dan is er geen probleem. C-heupen mogen fokken met A of B.

Met D – E heupen wordt sterk afgeraden of zelfs verboden te fokken.

PRA is enkel geldig het jaar dat de hond voor de dek gebruikt wordt. Doe dit onderzoek dus liefst enkele weken voor de dekking. Is de hond aan de leeftijd van 5 jaar nog vrij van PRA, dan moeten in de volgende jaren geen onderzoeken meer gedaan worden. Het resultaat van het PRA onderzoek is onmiddellijk gekend.

 

. Neem tijdig contact op met de vereniging; wij kunnen u advies geven indien u op zoek bent naar een geschikte reu.  Neem ook en kijkje op onze website – fokken-dekreuen.

Voor meer inlichtingen kan je ook steeds terecht op het secretariaat.

 

Wat te doen als je de teef laat dekken ?

 

.bespreek vooraf met de eigenaar van de reu de dekkingskosten.

  Voorbeeld: de prijs van een pup of

                        350€ + 50€ per pup

                        250€ + 60€ per pup

.bij de dekking wordt een voorschot van 100€ betaald aan de eigenaar van de reu; daarvoor kan de reu 2x tijdens dezelfde vruchtbaarheidsperiode de teef dekken.

.het voorschot  wordt NIET terugbetaald, zelfs al is de teef niet zwanger.

.maak de dekking bekend aan de vereniging: stamboomgegevens van beide honden + resultaten onderzoek HD en PRA + resultaat schoonheid). We kunnen de dekking op de site plaatsen.

 

Wat te doen bij de geboorte van de pups ?

 

.verwittig de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus binnen de 14 dagen (formulier op website) en de vereniging

. verwittig ons, als je wil kan het nest op de site gezet worden.

. zorg dat je pups goed gesocialiseerd worden (de eerste 8 weken zijn zeer belangrijk voor de verdere evolutie van de pup)

. zorg dat ze de nodige inentingen krijgen en een Europees paspoort hebben

. de pups mogen pas het nest verlaten als ze minstens 7 weken zijn en  gechipt zijn.

. als fokker blijf je verantwoordelijk voor jouw pup; zorg ervoor dat de nieuwe eigenaars steeds bij jou terecht kunnen indien er problemen zijn i.v.m. gezondheid of karakter

. sta er op dat bij eventuele overplaatsing van de hond jij als eerste verwittigd wordt en als eerste de kans krijgt de hond terug te nemen.

. verwittig de B.V.D.P. als alle pups geplaatst zijn en geef de namen  en adressen van de nieuwe eigenaars door.

. Als je een koopakte wilt afsluiten, laat ze registreren, anders heeft ze geen waarde.

 

Veel succes !

 

Februari 2014